Vår filosofi

Lederskap

Ting å tenke på når man skal anskaffe seg en hund

Litt enkelt hodebry for hunden
 
Sandliveien 6, 2818 Gjøvik - Eiere: Turid D. og Ulf H. Sunde - Telefon 61 13 81 95 / 47 23 95 58- epost: Post til Bamsekroken
Siden ble sist oppdatert 20.06.2009 WEB-utvikling: BD Consult


 

Lederskap

 

 

Du kommer sikkert til å høre mye om at du må være hundens ”leder”. Mange vil ha mange sterke meninger om hvordan du må opptre overfor din hund. Spesielt for at hunden din ikke skal ta over styringa i hjemmet ditt.

Mitt råd ang. dette er: GLEM DET!!

Du finner ikke en hund på denne jord som eier et fnugg av interesse eller ambisjoner om å ta over styringa i ditt hjem. Aldri!

 

Vi er ikke samme sort skapning som hunder. Det er ikke vanlig at forskjellige dyrearter kriger om rang uavhengig av dyreart, eller? Så langt jeg har funnet ut, så går ikke en dyreart  inn i en flokk av en annen dyreart og prøver å bli ” konge på haugen” i den flokken.

  

Hunden kommer ikke til å tro at den står over deg i rang. Antageligvis kommer den aldri til å ha en slik tanke i hjernen sin i løpet av livet.

Alle dyr vet at de står under mennesker i rang. Vi vet alle, at dyr i naturlige omgivelser stikker av når mennesker kommer i nærheten, så sant de har mulighet til det. Hvorfor?  I alle fall ikke i et håp om å bli ”leder”.

 

Dersom du tar vare på hunden din, lar den bo inne sammen med deg, gir den mat, vann, varme og masse kjærlighet, så vil den følge etter deg.

Ta med deg hunden din på saker og ting i hverdagen, så vil den følge etter deg helt automatisk. Ikke for å styre deg, men for at den ønsker å være der du er. Det er jo sammen med deg at tinga skjer!

 

Dersom du vil lære hunden din en del angående lydighet, så kan jo det være greit. Det har imidlertid ikke noe med lederskap å gjøre. Våre tanker om en ”lydig” hund, har stort sett ingen ting med et hundeliv å gjøre. Det er bare en haug med regler som vi har laget for at vi skal mestre det å ha et dyr i huset.

 

Hunden vil komme på forskjellige alderstrinn der den vil prøve ut grenser. Det skjer som valp, som unghund osv. På samme måte som barn prøver å finne ut hvor grensene går i forskjellige  situasjoner. Dette gjør de for å finne fram i livet sitt, og for å etablere en trygghet inni seg. Hjelp hunden på en koselig måte til å finne ut hva du mener er greit for dere.

 

Mange tror at hunden prøver å ta over lederskapet når disse periodene av grensetesting     kommer, men det blir helt feil.

En kan ikke bedømme hundens motiver ut ifra hva vi synes den gjør ”galt” eller ”riktig”. Tenk bare på hvor forskjellige regler som finnes i de forskjellige hjem! Ingen kan si at en av mine hunder prøver å ta over lederskapet hos oss selv om jeg tillater den enkelte ting som andre ikke ville synes er greit. På samme måte kan ikke jeg fortelle andre hva de skal synes er greit i sitt hjem.

 

Hjelp hunden til å bli trygg på mennesker og andre dyr ved at du viser den vennlighet når dere møter nye ting i livet.

Vær rolig og trygg når ting oppstår som hunden kan synes er litt skummelt, eller det er ting den ikke vet hvordan den skal takle.

Vær en god forelder, så blir du en god leder.

 

Ta hunden med deg på opplevelser, og la den være en del av dagliglivet ditt. Gjør ting som hunden synes er koselig så vil den elske å være sammen med deg.  

 

Mye interessant å lære om ulvens oppbygging av flokk / familie ved å lese bøker og artikler skrevet av L. David Mech etter år 2002.

Hit Counter